AUTOMATIC BLUES BAND


Home

Muziek

De Band:

   Eric van Bavel

   Stef Eijkelenkamp

   Joep Schaper

   Johan Schoemaker

Foto's

Contact

Links

Facebook

   

Bassist Joep Schaper is medeoprichter van de in 1980 gestarte “Seatbelts”, de voorloper van de Automatic Blues Band. Destijds nog in de rol van gitarist. Deze band bestond toen uit Stef Eijkelenkamp (ook nu nog lid van de ABB), Arno van den Brink, Peter Kroeze.

Een paar jaar later en aan aantal ledenwisselingen verder besloot Joep te gaan bassen. Vooral in het begin was het wennen. Hij miste het gitaar spelen wel.

Inmiddels is hij bijna vergroeid met zijn instrument en is samen met drummer Johan Schoemaker uitgegroeid tot de stabiele ritme sectie van de Automatic Blues Band.

Zijn eerste bas was een Ibanez met bijbehorende Roland versterker. Later kwam de Fender Telecaster en Squier Jazz Bass. De Roland is inmiddels een Randall geworden en tegenwoordig speelt hij op een Epiphone Thunderbird.

De overstap naar de Epiphone Thunderbird heeft een positieve invloed gehad op het geluid van Automatic Blues Band. De bas is duidelijk aanwezig en (rete)strak. Al blijft die Telecaster Bass ook wel wat bijzonders.

Joep zingt ook: tweede stem en af en toe zelfs de lead zang.

Be´nvloed is Joep door het luisteren naar verschillende muziekstijlen, en vooral live-concerten hebben een groot effect op hem gehad. Een van de beste en meest inspirerende concerten was toch wel het optreden van Nine Below Zero in het oude Metropool (Hengelo) en natuurlijk de blues concerten in Vredenburg (Utrecht). En dat is te horen.

Naast de Automatic Blues Band speelt Joep, samen met Theo Kip en Jaap van Gelder, in de akoestische band Maxwell Street.