AUTOMATIC BLUES BAND


Home

Muziek

De Band:

   Eric van Bavel

   Stef Eijkelenkamp

   Joep Schaper

   Johan Schoemaker

Foto's

Contact

Links

Facebook

   

Johan Schoemaker is de drummer van de Automatic Blues Band en maakt er sinds 1986 -toen nog onder de naam Seatbelts- deel van uit.   

Als kleuter speelde Johan naar verluid al met vingers, pennen, bestek, stokken etc. op alles wat hij tegen kwam. Zijn echte muzikale carriere begon op 12 jarige leeftijd op een drumstel van een neefje. Tijdens een logeerpartij bleek die een drumstel te hebben. Nog nooit achter zo’n ding gezeten klom Johan achter het drumstel en tikte zomaar een paar lekkere ritmes weg. De interesse voor drummen was geboren. Korte tijd hierna werd hij slagwerker van het gerenommeerd harmonieorkest Apollo uit de Wijk. 

Ondertussen kreeg hij op z’n 13e zijn eerste drumstel, een Swing Star. Dat werd enkele jaren daarna ingewisseld voor een Royal Star. Toen niet de allerbeste drumstellen maar nu erg vintage. In zijn middelbare school periode begon hij met enkele orkestgenoten en later ook met klasgenoten allerlei bandjes in de Wijk en Meppel (genre: 60er jaren/begin 70er jaren pop, rock en blues). Vele jamsessies en optredens volgden op jongerenfeestjes, schoolfeesten en zelfs enkele keren in de kroeg. 

Na de middelbare school, begin jaren 80 werd het muzikaal gezien allemaal wat serieuzer. Met het bandje Playable Music uit Meppel werd een serieuze poging gedaan jazzrock en fusion te maken (naar voorbeeld van oa. Weather Report, Jacco Pastorius, Miles Davis, Jan Akkerman). Zoals gebruikelijk kwam deze band aan zijn einde door werk, studie en het vertrek van een van de muzikanten naar een kiboets (!).

Uit de restanten van Playable Music aangevuld met Meppeler muzikanten ontstond  Captain Kinkelbaum and the Canonballs, een rockcoverband. Met deze band heeft Johan een aantal jaren behoorlijk aan de weg getimmerd.

Zijn muzikale smaak is divers en loopt door allerlei genres heen. Maar als uitvoerend muzikant houdt hij het vanaf ’86 bij de Blues. Johan speelt op dit moment op een Gretsch Renown Maple-Deep Inca Gold Sparkle (voor de niet kenners: dat is een drumstel).