AUTOMATIC BLUES BAND


Home

Muziek

De Band:

   Eric van Bavel

   Stef Eijkelenkamp

   Joep Schaper

   Johan Schoemaker

Foto's

Contact

Links

Facebook

   

Stef Eijkelenkamp begon 17 jarige leeftijd op gitaar én mondharmonica songs van Neil Young en Bob Dylan te spelen. De lp The World of John Mayall, vol.2,
die zijn oudere broer vaak draaide bracht hem in de wereld van de blues.
Toen het hem lukte de mondharmonicasolo in Checking out my baby van die lp na te spelen  belandde de gitaar al gauw in de hoek van de huiskamer en ontstond er de liefde voor de bluesharp. De muziek van mensen als Sonny Boy Williamson, James Cotton, Sonny Terry en Junior Wells leerde hem verder de ins en outs van de mondharmonica in de blues. En dan blijkt zo’n klein muziekinstrument toch groots in zijn mogelijkheden. Belangrijk uitgangspunt daarbij is techniek te combineren met een intens bluesgevoel. Pompende blueslongen teisteren en strelen afwisselend het arsenaal bluesharpen en houden zelfs nog lucht over om een groot gedeelte van het repertoire te zingen.

Via de speciale mondharmonicamicrofoons  Green Bullet  en Astatic JT 30 wordt uit de Fender DeLuxe de Chicagosound getoverd, terwijl de Epiphone Valve  Junior ingezet wordt als er gescheurd moet worden (b.v. bij Wammer Jammer).  Af en toe krijgen beide versterkers  rust om de bluesharp  al “cuppend” in beide handen voor de zangmicrofoon puur en akoestisch te laten klinken.
De aktetas (naar voorbeeld van Sonny Boy) is gevuld met mondharmonica´s van het merk Lee Oskar in de stemmingen Major Diatonic, Natural Minor en Melody Maker(vooral handig in de countrymuziek). Ook b.v. de low F, waarbij de F-mondharmonica een octaaf lager is gestemd is een mooie toevoeging in het assortiment van Lee Oskar.

Naast de Automatic Blues Band heeft Stef jarenlang mondharmonica gespeeld in Muziekmakerij Buisman en Zo uit Steenwijk. Na het overlijden van troubadour Gerard Rutger Buisman in de zomer van 2011 is besloten door te gaan onder de naam Muziekmakerij. Hier verruilt hij de blues voor een meer country gerichte stijl.
Samen met Rob Dokter en Bertil Kok vormde hij Southern Train, vernoemd naar een nummer van het legendarische country blues duo Sonny Terry en Brownie McGee .Tevens heeft hij  de mondharmonicapartijen op de Drentstalige cd Nog zoveul doen van Geert Jan Brader verzorgd.

Kortom, Stef is een mondharmonicaspeler met een brede  en lange ervaring en sinds 2009 dus ook nog zanger van de band.